2018 m. rugpjūčio 31 d.

Palaidinės ir kelnės dukrai

Tęsiu pasiruošimą naujiems mokslo metams. Kadangi mūsų darželinukei nepatinka suknelės ir sijonai (rengiasi tik išimtiniais atvejais), mat nemėgsta pėdkelnių, tai siūnu jai kelnes ir palaidines prie jų. Trikotažines, kad būtų patogu.
Dar dvejojau nuo kurių pradėti, bet pagalvojau, kad pačioje rudens pradžioje dar ir trumparankovės vasarinės maikutės po megztuku tiks, o va su šortais vaiko į darželį jau neišleisi. Pradėjau nuo kelnių, su ta mintim, kad galiu nespėti visko iki rugsėjo paruošti, bet spėjau :)

siuvimas

Kartu su dukra vartėme iškarpų žurnalus, kad sužinočiau, kas jai gražu, kas patinka, o kas ne. Buvo įdomu, kaip pasikeitė nuomonė :) Kai pavasarį pasiuvau kelnes su kišenėmis, ji sakė, kad tų kišenių nereikia, o va dabar pageidavo kelnių su kišenėmis šonuose ir raišteliu. Pirmiausiai tokias ir siuvau, krapščiausi ilgai. Šiaip man su tokiom smulkmėm užsiimti patinka, bet pagalvojau, kad jei šitaip ir toliau, iki rugsėjo nespėsiu net kelnių suruošt. Kitas dvejas kelnių poras siuvau paprastesnes, be jokių kišenių ir kitų priedų. Bet ir šios dukrai tiko. Dar trejas poras tamprių pasiuvau. Taigi iš viso šešios poros.

siuvimas
siuvimas
siuvimas
siuvimas
siuvimas

Kad būtų paprasčiau atskirti, kuria puse drabužį rengtis, į nugaroje esančią siūlę vidinėje pusėje įsiūnu perlenktą atlasinės ar panašios juostelės gabalėlį. Čia toks mano variantas vietoj etiketės. Ir ypač vaikams palengvina rengimosi procesą, nereikia klausti, kur priekis, nes žino, kad ten, kur juostelė, yra nugara. Tą darau ir kelnėms, ir palaidinėms, ir kitiems drabužiams.


Palaidines siūti buvo dar paprasčiau. Visas pagal vieną iškarpą padariau. Nors rodžiau dukrai pavyzdžius ir bandžiau įsiūlyt palaidinių su paraukimais apačioje ar ties krūtine, ilgesnių palaidinių - tunikų, bet perkalbėti nepavyko, maikutė jai turi būti paprasta, tiesi, be jokių paraukimų ir nepanaši į suknelę. Šiuo klausimu jos nuomonė tvirta ir nekintanti. Pernai ruošdama ją darželiui buvau savavališkai pasiuvusi porą maikučių su paraukta juosta apačioje ir vieną su paraukimu priekyje ties krūtine. Man buvo gražu, dukra pradžioje irgi lyg ir neprieštaravo, bet jų beveik nesirengė. Tad šiemet paisiau jos nuomonės ir visas maikutes siuvau tiesias: tris vienspalves su prilyginamais lipdukais ir tris iš margo plono trikotažo. Margas medžiagas dukra išsirinko pati, paveiksliukus pirkau savo nuožiūra, bet prieš klijuodama parodžiau, kokius parinkau šiam kartui, sulaukiau pritarimo.
Pirmąją siuvau su mikiais, vėl krapščiausi ilgai, bet paskui nutariau baigti greičiau. Visur kitur atsisakiau kantavimo, rankogalių kaip ir pačių maikučių apačias atlenkiau, o prie apykaklių prisiuvau perpus perlenktas iš to paties tikotažo iškirptas juosteles.

siuvimas
siuvimas
siuvimas
siuvimas

Kaip man patinka tie prilyginami lipdukai! Pačią paprasčiausią maikutę labai pagyvina. Prisiklijuoja lengvai ir net po daugelio skalbimų jiems nieko nenutinka, pati išbandžiau. Nuolat skalbtos ir džiovyklėje džiovintos palaidinės apsiskalbė, kai kurios dėmės nebeišsiskalbia, bet lipdukai laikosi puikiai.
Esu skaičiusi įvairių atsiliepimų apie juos, bet man su jais jokių problemų. Papasakosiu, kaip darau pati. Aš visas medžiagas prieš siūdama išskalbiu ir išdžiovinu džiovyklėje, išlyginu. Būna, kartais pasitraukia, krašteliai užsiraito, bet švarios, malonesnės liesti. Išsikirpusi priekio detalę, ant kurios planuoju klijuoti lipduką, nusinešu ją ant lyginimo lentos, dar kartą išlyginu, sušildau, padedu lipduką norimoje vietoje (jei noriu, kad būtų centre, atstumus nuo šonų pamatuoju liniuote :)). Lygintuvą įkaitinu tik iki šilkui lyginti skirto karščio, mano lygintuve tai pažymėta dviem taškeliais. Svarbu, kad nebūtų per karšta. Tuomet prispausdama vis palaikau lygintuvą ant lipduko plėvelės, perkeliu į kitą vietą ir vėl palaikau. Kai visos lipduko vietos jau po kelis kartus buvo prispaustos lygintuvu, apverčiu tą medžiagos detalę su priklijuotu lipduku ir palyginu iš blogosios medžiagos pusės. Atverčiu atgal, kad matyčiau lipduką, dar kartą perbraukiu lygintuvu per plėvelę ir palieku atvėsti. Kol vėsta, išsikerpu kitas detales ar dar ką nors nuveikiu. Kai prilygintas lipdukas būna jau visai atšalęs, palengva atsargiai plėšiu plėvelę. Kartais ta plėvelė nuo ypač smulkių detalių ar paveiksliuko kraštelių nenori lengvai luptis, bet iš lėto keldama plėvelę vis švelniai tokias vietas pabraukiu ir atskiriu pirštu. Jei skubėsite ir nepadėsite lipdukui atsiskirti nuo plėvelės, lipduko krašteliai gali nusiplėšti kartu su plėvele nuo medžiagos. Tad svarbu neskubėti ir plėvelę atskirti švelniai. O kai plėvelė nuimta, galima baigti siūti norimą gaminį ir džiaugtis :) Aišku, galima klijuoti ant jau pagaminto siuvinio ar pirkto drabužio, bet paprasčiau tai daryti ant dar neprisiūtos detalės.

siuvimas

Štai va toks mano paskutinės vasaros savaitės rezultatas :)
---
Iškarpos pagal OTTOBRE design:
Kelnės su kišenėmis ant šonų - 4/2014, modelio Nr. 12 (Sweet Denim leggings)
Mėlynos kelnės - 4/2014, modelio Nr. 31 (Mock Denim sweatpants)
Pilkos kelnės - 4/2017, modelio Nr. 17 (Sportig sweatpants)
Tamprės - 6/2013, modelio Nr. 12 (Tiny Path leggings or long johns)
Palaidinės - 4/2014, modelio Nr. 11 (Autumn Forest jersey top)