2019 m. sausio 29 d.

Skiautinių takelis

Seniai norėjau išbandyti skiautinius, bet vis neprisiruošdavau, vis būdavo reikalingesnių siuvinių. Ir šįkart buvo reikalingesnių siuvinių, turiu neįvykdytų pažadų, bet leidau sau pažaisti su skiautelėmis. O kad tai nebūtų vien tik pažaidimas, sugalvojau pasiūti takelį virtuvės stalui.

siuvimas

Dažniausiai neišmetu mažų atraižėlių, dedu į dėžę, nes maža ką, gal prireiks. Tai šįkart pasiėmiau dėžę su ne trikotažo atraižomis ir atrinkau geltonos/rudos/juodos spalvos turinčius audinių gabaliukus. Didžioji dalis tų gabaliukų likę iš ankstesnių prieš/po projektų, kai bandžiau suteikti naują gyvenimą seniems drabužiams. Va, tie geltonai dryžuoti gabalėliai buvo mano trumparankoviai marškinukai, ir kurių siuvau kepurę nuo saulės dukrai, rusvos medžiagos likučiai iš mano suknelės, kurią persiuvau į šventines sukneles dukrytėms, rusvai dryžuotus marškinius naudojau vidinėms vyro šortų kišenėms, iš juodos burbulėtos medžiagos siuvau kuprinytę sau ir pirkinių maišus.. Visai smagu prisiminti tuos ankstesnius savo siuvinius dėliojant atraižėles :)

Jau prieš kurį laiką buvau prisižiūrėjusi įvairių skiautinių siuvimo filmukų, tad bandžiau pritaikyti praktikoje tai, ką mačiau.
Gerai, kad turiu diskinį peilį medžiagai pjaustyti ir tam skirtą languotą kilimėlį (įsivaizduoju, kaip sunku būtų žirklėmis iš tų atraižų juosteles iškarpyti). Atrinktus audinių gabaliukus išlyginau ir supjausčiau įvairaus storio ir ilgio juostelėmis, tokiomis, kokios išėjo. Iš baltos medvilninės drobės likučių pasiruošiau 10 kvadratų, ant kurių tas juosteles įstrižai susiuvau (principas parodytas šiame filmuke). Po to tuos kvadratus po du susiuvau tarpusavyje įstrižai per vidurį dviem siūlėmis, tarp jų palikdama kirpimo liniją sutampančią su kvadratų įstrižaine (principas parodytas šiame filmuke). Tuos susiuvamus kvadratus vieną su kitu sudėjau taip, kad susiuvus ir perkirpus naujai gautuose kvadratuose juostelės eitų skirtingomis kryptimis. O tada jau beliko patinkančiu eiliškumu sudėti tuos kvadratus vieną šalia kito ir susiūti takelio viršutinį sluoksnį. Ilgai aš juos dėliojau ir kaitaliojau vietomis, variantų daugybė. Va toks takelis išėjo.

siuvimas
siuvimas

Kai jau turėjau paruoštą viršutinį sluoksnį, iš blogosios pusės jį paklijavau, kad būtų stabilesnis, ir prisiuvau apatinį sluoksnį (principas parodytas šiame filmuke). O tada jau dygsniavau visą takelį linijomis.

siuvimas
siuvimas
siuvimas
siuvimas

Pjaustydama juosteles takeliui, iš didesnio gabalo turėtos juodos burbulėtos medžiagos išpjoviau ir pasilikau 4 vienodo dydžio kvadratus padėkliukams. Tuos kvadratus paklijavau ir prisiuvusi apatinį sluoksnį sudygsniavau tokiu pat linijų raštu kaip ir takelį.

siuvimas
siuvimas

Taigi truputį pažaidžiau su skiautiniais ir turim naują takelio ir padėkliukų komplektą virtuvės stalui. Visai neblogai pavyko :)

siuvimas