2018 m. liepos 12 d.

Suknytės dukrytei

Kai sušyla oras, atsiranda tiek veiklos! Tinklaraščiui buvo šiokios tokios atostogos :)
Šįkart noriu parodyti porą suknyčių, kurias siuvau mūsų mažajai dukrytei, ir pasidalinti idėjomis bei atradimais.

siuvimas

Ruošėmės dukrytės krikštui, ruošiausi suknelę siūti pati ir vis galvojau, iš ko ją siūti. Norėjosi tiesiog paprastos baltos suknytės be jokių įmantrumų. Mažai suknytei daug medžiagos nereikia, tad peržiūrėjau savo turimas atsargas, perdirbimui atidėtus drabužius (gal bent pamušalui ką nors tinkamo rasiu) ir prisiminiau seniai spintos kampe kabančią savo vestuvinę suknelę. Jei per tiek laiko niekam jos neperleidau, tai kažin ar kam nors ji dar pasitarnaus, juolab kad ir kelis defektukus turi. Tai kam jai tada čia kabėt? Nutariau panaudoti šios suknelės sijoną dukrytės suknelei siūti. Ir man patiko ta mintis, kad aš su šia suknele ėjau priimti vieno sakramento, o mano dukrytė su tos suknelės dalimi eis priimti kito. Gaila buvo tik vieno - kad ši mintis man neatėjo tada, kai ruošėmės pirmagimės krikštui, bet.. tuomet dar ir siūti nelabai mokėjau. Bet jai gal komunijos suknelę pasiūsiu, nes tos medžiagos dar tikrai daug liko.

siuvimas

Štai tokia suknytė išėjo. Dar dvejojau ar reikia kokio kaspino ar dar kažko kaip akcento, bet nusprendžiau palikti ją tokią paprastai kuklią. Kadangi diena buvo vėsesnė ir reikėjo megztuko, visokie pagražinimai ir nebūtų matęsi :)

siuvimas
siuvimas

Visgi įdomiausia šios suknelės siuvimo vieta buvo užtrauktukas. Suknelė buvo beveik pasiūta likus savaitei iki šventės, trūko tik užtrauktuko. Nusipirkau užtrauktuką ir, kai jau norėjau jį įsiūti, neradau pėdelės, skirtos paslėptam užtrauktukui. Ieškojau visur, kur tik ji galėjo būti atsidūrusi, ir prisiminiau, kad prieš kurį laiką dukros žaidė su mano siuvimo reikmenimis, išmėtė ir išvyniojo siūlų riteles, dėliojo pėdeles.. Kol jos buvo užsiėmusios, turėjau šiek tiek ramaus laiko :) Maniau, kad viską susirinkau. Pasirodo - ne, trūko būtent tos pėdelės paslėptam užtrauktukui. Kartu su mažąja išsiruošėme ieškoti pėdelės, aplankėme visas man žinomas Šiaulių miesto centre esančias vietas, prekiaujančias siuvimui skirtais reikmenimis, bet pėdelių niekas neturėjo. Grįžom namo nieko nepešusios. Buvo per mažai laiko likę, kad spėčiau iš kur nors tą pėdelę užsisakyti ir jos sulaukti iki šventės, o ir nesinorėjo pabaigimo palikti paskutinei nakčiai. Mėgstu viską susiruošti bent dieną prieš kažkokį įvykį, kad galėčiau ramiai miegoti.
Reikėjo kažką daryti. Pradėjau bandyti visokius būdus, kaip nusiūti siūlę kuo arčiau užtrauktuko dantukų, kad užtraukus užtrauktuką iš išorės jo nesimatytų. Bet vis nuslysdavo, nuvingiuodavo siūlės ir neatrodė dailiai. Žinot, kas mane išgelbėjo? Ogi ši pėdelė, skirta plonų medžiagų siauram palenkimui (rolled hem). Apačioje ši pėdelė turi griovelį, į kurį įstačiusi slapto užtrauktuko dantukų juostą, galėjau nusiūti tiesią siūlę palei pat dantukus. Nėra taip patogu, kaip su tam skirta pėdele, bet geriau nei nieko :)

siuvimas

Pagal tas pačias iškarpas siuvau ir dar vieną suknytę - tokią dryžuotą, gėlėtą, vasarišką :)
Kai ruošiau dukras vasaros sezonui, peržiūrinėjau dėžes su turimais drabužiais ir radau vos vieną kartą vilkėtą suknytę, kurią teta buvo parvežusi lauktuvių mūsų pirmagimei. Suknytė skirta 3-6 mėn. mergytei (68 dydis), su sagutėmis nugaroje (turbūt dėl to ir dėvėta vos kartą, nes toks drabužis nėra labai patogus dar gulinčiam kūdikiui). Mūsų jaunėlei ji buvo per maža jau praėjusią vasarą, bet sijonuko medžiaga man tokia graži, kad nekilo ranka kažkam šią suknytę atiduoti. Nutariau, kad dabar paskutinė proga iš jos pagaminti dukrytei tinkamo dydžio drabužį.
Nenufotografavau pradinio varianto prieš išardydama, matote jau išardytas detales sudėtas kartu.

siuvimas

Mano pasiūtos suknytės viršus iš perdirbimui atiduotos dėmėtos medvilninės (o gal ir su linu?) tunikos (buvo pakankamai geros medžiagos šioms kelioms nedidelėms detalėms), pamušalas iš plonytės švelnutės medvilninės palaidinės likučių. Kad sijono dalis būtų ilgėlesnė, prisiuvau nėriniuotą medvilninę juostą.
Kokia graži man ši sijono medžiagėlė! :)

siuvimas

Dar svarsčiau, ar pridėti kokį kaspinėlį iš dryžuotos ar tamsiai mėlynos medžiagos, bet nutariau, kad čia iš taip daug visko. Nors gal reikėtų?

siuvimas
siuvimas

Štai taip, beveik nieko neišleisdama, suorganizavau dukrytei porą suknyčių. Kuo toliau, tuo labiau man patinka siūti ir panaudoti nebereikalingus drabužius naujiems gaminti.
---
Pagal OTTOBRE design 6/2013, modelio Nr. 6  - Autumn Roses special-occasion dress