2015 m. vasario 15 d.

Apsaugėlės lovytei

Visą šią savaitę laisvalaikiu (kai dukrytė miega, valgyt pagaminta ir nėra būtinų buities darbų) siuvau apsaugėles lovytei. Reikėjo jas pasiūti jau seniai, bet vis neprisiruošdavau susiplanuoti kelionės į audinių parduotuvę pirkti sintepono, kurį norėjau dėti tarp medžiagos sluoksnių, kad minkščiau būtų. Mat visos audinių parduotuvės, kurias žinau netoliese, pasiekiamos tik laiptais, tad išėjusi pasivaikščioti su vaiku vežime, neužsiropšiu. O kai nusipirkau sintepono, paaiškėjo, kad balto siūlo atsargos pasibaigusios :)

siuvimas

Kadangi tas sinteponas labai susispaudžia, dėjau jo du sluoksnius, o iš išorės po sluoksnį medvilninės medžiagos. Noriu, kad tai būtų ilgalaikis skalbiamas daiktas, tad sugalvojau persiūti viską įstrižai kas kelis centrimetrus suformuojant iš siūlių kažką panašaus į rombus, kad išskalbus tas sinteponas, esantis viduj, nesukristų (nežinau, ar jis taip elgtųsi, bet dėl viso pikto).

siuvimas

Kai kirpausi medžiagą su sinteponu, iš kraštų pridėjau po centimetrą su ta mintim, kad kai aš visus tuos sluoksnius kartu susiūsiu, jie gali pasistumdyt, pasislinkt šiek tiek ir reiks kraštus aplygint. Tačiau neįvertinau to, kad rombavimas tas mano apsaugėles sutrauks. Nors prieš siuvant buvau susidaigsčiusi tuos sluoksnius kartu, bet šiek tiek pasislinko, apkarpiau paskui, aplyginau, bet tikrai ne daugiau nei po tą centimetrą. Tačiau apsaugėlės išėjo mažesnės nei planavau. Kuo ilgesnė, tuo labiau susitraukė. Man, savamokslei pradedančiai siuvėjai, tenka mokytis iš savo klaidų, bet kitąkart tikrai pagalvosiu apie tokią rombavimo elgseną ir jis man pokštų neprikrės :)

Toliau prasidėjo kantavimas, dar vienas išbandymas man. Kad šis procesas vyktų sklandžiai, iš anksto buvau įsigijusi specialią pėdelę siuvimo mašinai, youtube pažiūrėjau video, kaip ja naudotis, kaip viskas vyksta ir galvojau, kad nieko sudėtingo čia nėr, paprasta. Tačiau teko pavargt. Pradžioj pasitaikydavo, kad apačioje esanti kantavimo juostelės dalis nuslysdavo ir nebūdavo persiūta, šitą broką taisiau prisiūdama tuos nedidelius tarpelius rankomis. Jei nebūtų jau skubiai reikėję tų apsaugų ir/ar būčiau turėjus daug laiko su jomis žaist, būčiau ardžius ir darius iš naujo, kad būtų dailu (dažniausiai taip ir elgiuosi, kai kas nors nepavyksta, ne vienas mezginys yra ardytas, kartais net po kelis kartus). Bet jau ir taip užsivėlinau, reikėjo jų kuo greičiau, kad dukrytė besivartydama galūnių į tuos medinius lovytės virbus netrankytų ir pro tarpus rankų ir kojų nekaišiotų. Raminu save, kad grožis čia ne svarbiausias, svarbu, kad funkciją atliktų, be to, niekas siūlių neanalizuoja.
Dar vienas vargas - kampai. Dar yra kur tobulėt, bet pažanga tarp pirmųjų ir paskutinių tikrai yra :)

siuvimas

Galiausiai prisiuvau raištelius ir jau vakar priraišiojom ilgai lauktas apsaugėles ant lovytės. Lovytės kampai liko šiek tiek atviri dėl trumpesnių nei planuota apsaugų, bet į tuos kampus pridėjau pliušinių žaislų ir problemos neliko.

siuvimas

Iš tos pačios medžiagos pasiūvau dar ir užvalkalą antklodei, užsegamą 5 sagutėmis. Taip mielai rausva lovytėj dabar. Beliko rožinius sapnus sapnuot :)

siuvimas
---
Apsaugėlių išorė - medvilninis audinys.
Apsaugėlių vidus - du sluoksniai sintepono.

Kantavimo juostos plotis kraštams: 25 mm.
Kantavimo juostos plotis raišteliams: 12 mm. (raištelio plotis apie 6 mm.)

Apsaugėlių išmatavimai: 2 vnt. 29 x 110 cm. (pagal planą turėjo būti 30 x 115 cm.) ir 2 vnt. 29 x 58 cm. (turėjo būti 30 x 60 cm.).
Raištelių ilgis: ~ 60 cm. (prisiūta per vidurį, du galai po maždaug 30 cm.)
Antklodės užvalkalo išmatavimai: 96 x 131 cm.

Kantavimo juostos prisiuvimo, naudojant specialią pėdelę, pamokėlė.
Kampų apsiuvimo su kantavimo juota pamokėlė.