2015 m. lapkričio 24 d.

Žieminis komplektukas

Vakar pas mus pradėjo snigti, ateina žiema. Pačiu laiku paruošiau dukrytei žieminį komplektuką.

mezgimas
Išardžiau beveik nedėvėtą savo liemenę ir iš dvigubo siūlo numezgiau kepurytę, pirštines ir kaklo movą dukrytei. Mezgiau nukeltų akių raštu (raštas paprastutis, padarytas pagal rastus pavyzdžius, įrašo pabaigoje įkėliau schemutę), priderinusi baltos spalvos siūlą.
Kepurę mezgiau dviem kryptimis: pirmiausiai užsidėjau akis ant pagalbinio siūlo ir numezgiau visą margąją dalį į viršų (kepurę siaurinau tolygiai trumpindama baltus punktyriukus), tuomet nuardžiau pagalbinį siūlą ir surinkusi akis mezgiau baltąją dalį į apačią. Kaip tik visai neseniai kažkur pamačiau patarimą, kaip padalinti akis kepurės krašte "ausytėms", pabandžiau ir man patiko, nereikia ilgai matuoti ir sukti galvos, kiek kuriai daliai akių palikti, kaip būtų geriau. Patarimas toks: kepurės krašto akis padalinti į 5 lygias dalis - dvi dalys bus kaktos sričiai, viena dalis nugaros dalyje ir po vieną dalį "ausytėms". Šiai kepurytei buvau uždėjusi 72 akis, tad lygiai iš 5 nepasidalino, bet beveik: 14x2= 28 akys priekiui, 14 akių nugaroje ir po 15 akių "ausytėms". Pirmiausiai nuleidau akis ties kakta, po poros eilių nugaroje, o "ausytes" mezgiau po vieną ir siaurinau tol, kol liko po tris akis. Iš tų trijų akių pradėjau nerti raištelius (raištelių nėrimo video).

mezgimas
mezgimas
mezgimas
mezgimas

Pirštines mezgiau su punktyriukais kaip ir kepurę. Tik šiek tiek ilgoka atnara išėjo, per vėlai pradėjau ruošti vietą nykščiui, bet.. gal ir gerai. Gal bus sunkiau jas nusimauti pačiai dėvėtojai (išėjusi į lauką tik ir taikosi visas pirštines nusimauti), gal ir šilčiau?..

mezgimas

O movą kaklui šildyti mezgiau gerų ir blogų akių stulpeliais, kol pradėjau platinti, mat norėjau, kad šiek tiek dengtų ir pečius su krūtine. Platinau aštuoniose vietose pridėdama po akį (Make One metodu) kas antroje eilėje. Pradžioje buvau užsidėjusi 80 akių (šiek tiek daugiau nei kepurei, kad sklandžiai pralįstų galva su kepure), padalinus jas į aštuonias dalis, pradžioje pridėjau po papildomą akį kas 10, vėliau kas 11 ir t.t. akių iki reikiamo ilgio.

mezgimas

---
Išvirkščių akių punktyrų raštas (mezgant ratu):
Motyvo dydis - 6 akys ir 8 eilės.


Pirmas dvi eiles mezgama fono spalvos siūlu gerosiomis akimis.
Trečioje eilėje imamas kitos spalvos siūlas, dvi akys nukeliamos ir keturios išmezgamos gerosiomis, kartojama iki eilės pabaigos.
Ketvirtoje eilėje dvi nukeliamos, keturios išmezgamos išvirkščiosiomis, kartojama iki eilės pabaigos.
Penktoje eilėje vėl imamas fono spalvos siūlas ir dvi eilės mezgamos geriosiomis akimis.
Septintoje eilėje imamas punktyrų spalvos siūlas, išmezgamos trys gerosios skys, dvi nukeliamos, viena išmezgama gerąja akimi, kartojama iki eilės pabaigos.
Aštuntoje eilėje trys akys išmezgamos išvirščiosiomis, dvi nukeliamos, viena išvirkščioji, kartojama iki eilės pabaigos.